Scherpe prijzen, topkwaliteit en snel geleverd! Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan.

CD persing, DVD persing en glass mastering

Glass mastering is de meest cruciale en moeilijkste fase bij de fabricage en replicatie van CD’s en DVD’s, waarbij heel wat technologie en vakkundigheid komt kijken. Voor de replicatie van standaard CD/DVD’s in een oplage van meer dan 3.000 stuks wordt de glass mastering door ons kosteloos uitgevoerd.

Eens de klant ons de finale ‘pre-mastered’ schijf toestuurt (meestal een one off CD-R of DVD-R), beginnen we aan het glass mastering-proces.

Onze klanten, waaronder ook audio mastering bedrijven (compressie, digitale montagediensten) sturen ons geen glass masters. Wij maken de glass master voor u!

Het CD glass mastering-proces omvat verschillende stadia die nodig zijn om een gemetalliseerde glass master te creëren, op basis waarvan vervolgens de stempels worden gemaakt. Alle procédés worden in een Class 1000 clean room uitgevoerd. De technici dragen speciale kledij waaronder gezichtsmaskers en speciaal schoeisel zodat zo weinig mogelijk stofdeeltjes op de producten terechtkomen.

Alle Audio-CD’s en CD-ROM’s worden aangemaakt op basis van een glass mastering-procédé. Het is een cruciale stap bij het aanmaken van CD’s.
CD-R duplicatie daarentegen maakt geen gebruik van dit glassmastering-procédé maar van een stand-alone hardware-branders in duplicatietorens die de laserstraal in een lichtgevoelig chemisch substraat branden.

Glass mastering procedure bij persingen van CD’s en DVD’s

De voorbereiding van de 6 mm dikke Glass Master (diameter 20 cm) begint met het verwijderen van de oude fotoresist-laag van het oppervlak (aangezien de lege glass masters kunnen worden gerecycleerd). Daarna wordt de glass master schoongemaakt en een laatste maal gereinigd met gedeïoniseerd water. De lege master wordt dan voorzichtig gedroogd en is vervolgens klaar voor het volgende stadium. Vervolgens wordt het oppervlak van de gereinigde glass master bedekt met een fotoresist-laag van 150 micron, aangebracht door de lagen af te spinnen (spin coating). De gelijkmatigheid van deze laag wordt gemeten met een infrarood laser. De glass master met de fotoresist-laag wordt vervolgens gedurende 30 minuten gebakken op ongeveer 80 °C. Hierdoor wordt de fotoresist-laag hard en kan ze aan laserlicht worden blootgesteld.

Laser Beam Recording is de fase waarbij de fotoresist-laag in een gecontroleerde Class 1000 clean room aan laserlicht wordt blootgesteld. Hierbij wordt een blauwe argonlaser, rechtstreeks vanaf de audiobron of CD-ROM data gebruikt.

De fotoresist-laag wordt bestraald op de plaatsen waar de pits in de uiteindelijke schijf moeten worden gedrukt. Het fotoresistente oppervlak wordt vervolgens ontwikkeld om de aan de laser blootgestelde fotoresist-laag te verwijderen, en pits in het oppervlak te etsen. Deze pits moeten door de fotoresist-laag tot op het glas eronder lopen om een goede geometrie van de pits te bekomen zoals gespecificeerd in het Red Book. Bij dit proces blijft het glas onaangetast.

Het actieve oppervlak (‘father’ genoemd, met de pits) van de ontwikkelde glass master wordt dan gemetalliseerd, hetzij door bij de uitdamping zilver te gebruiken, hetzij door er nikkel of een nikkellegering op aan te brengen. Vervolgens wordt de glass master op een Disc Master Player (DMP) afgespeeld om deze te controleren op fouten. In dit stadium worden de audiomasters ook werkelijk beluisterd.

Het laatste stadium bestaat uit het aanmaken van de spiegelbeeld stempel, ook wel “mother” of “stamper” genoemd. Deze wordt dan door middel van een snellopende hydraulische pers gevormdrukt op de geëxtrudeerde “child”-membranen. Deze membranen bevatten uiteindelijk alle binaire informatie voor het afspelen van de schijf.

Stamper / Mother / Matrijs

De afgewerkte compact disc die de klant ontvangt is een combinatie van de child-membraanlaag, een aluminiumlaag die het laserlicht terugkaatst naar de speler en een policarbonaat omhulsel (geëxtrudeerd plastic). De uiteindelijke schijf moet perfect gelijkvormig en goed uitgebalanceerd zijn om foutloos te kunnen worden afgespeeld. CD-ROM-spelers draaien tegenwoordig aan zeer hoge snelheden. Als uw schijf niet volgens de ISO9002-norm werd vervaardigd, loopt u het risico op fouten (en kopzorgen).

naar boven