Scherpe prijzen, topkwaliteit en snel geleverd! Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan.

Hoe werkt een DVD?

Extreem compact met veel capaciteit

De Digital Versatile Disc (letterlijk: “veelzijdige digitale schijf”), u wellicht beter bekend als de DVD, is de meest recente ontwikkeling op het vlak van optische gegevensdragers. Hoewel een DVD er precies zo uitziet als een CD, kan deze toch 7 tot 25 maal meer gegevens bevatten. Dat levert een betere kwaliteit en gebruiksgemak op voor het afspelen van film-, muziek- en multimediabestanden en opent een nieuwe wereld voor interactieve software. Nooit eerder verruimde een nieuwe technologie op zo’n ingrijpende wijze de mogelijkheden op het vlak van “home entertainment”.

Minimum 7 keer meer gegevens dan een CD

Een DVD behaalt zijn hoge opslagcapaciteit door meer gegevens op dezelfde fysische ruimte te bundelen als een CD. Dit wordt op verschillende manieren bereikt. Ten eerste liggen de sporen dichter bij elkaar en zijn de pits in elk spoor kleiner. Ten tweede is de nieuwe technologie voor gegevenscompressie hoogst efficiënt waardoor minder repetitieve of overbodige data dient opgeslagen. Ten derde kunnen op een DVD-schijf twee verschillende sporenlagen (dual-layer) worden gecombineerd. Zo heeft een film-DVD een minimum speelduur van 2 uur en 13 minuten. Een dual-layer schijf heeft een speelduur van 4 uur en hoeft niet omgedraaid te worden. Een schijf die uit één laag bestaat (single-layer), maar op de twee zijden gegevens bevat (double-sided), heeft een speelduur van ongeveer 4 uur en 30 minuten. De langere speelduur van DVD’s is echter slechts het meest voor de hand liggende voordeel. Door de grote opslagcapaciteit ondersteunt de DVD ook uiterst realistische beelden, een buitengewone hifigeluidskwaliteit en ruime mogelijkheden voor interactieve multimediatoepassingen.

DVD 5
DVD 5 (4,7 GB)
One coat, one-side scanning
DVD 9
DVD 9 (8,5 GB)
Double coat, one-side scanning
DVD 10
DVD 10 (9,5 GB)
One coat, two-side scanning
DVD 18
DVD 18 (17 GB)
Double coat, two-side scanning

Alle voordelen van een optische schijf

Net zoals bij een compact disc of laserdisc heeft men bij een DVD steeds toegang tot elk willekeurig punt op de schijf. Manueel achteruit of vooruit spoelen is dus overbodig, en natuurlijk hoeft u een DVD niet terug te wikkelen. Doordat het een optische schijf is, komt een DVD nooit in aanraking met de leeskop. De schijf wordt met een laserstraal gelezen en van slijtage is dus geen sprake, zelfs niet wanneer dezelfde scène steeds opnieuw wordt afgespeeld. Het harde plastic oppervlak is goed bestand tegen vingerafdrukken, stof en vuil. Net zoals bij elke andere compact disc is er geen speciale behandeling nodig. Dit betekent dat u uw DVD-collectie duizendmaal kan afspelen met steeds opnieuw dezelfde beeld- en geluidskwaliteit.

Wat is het verschil met CD’s?

Van de buitenkant is een DVD vrijwel niet te onderscheiden van een CD. Hij heeft dezelfde diameter van 12 cm en een dikte van 1,2 mm. Net zoals de CD is hij makkelijk te vervoeren, veilig om mee te werken en voldoende compact voor thuisgebruik en home entertainment. Het enige verschil is het formaat en de hoeveelheid informatie.

Kleinere pits en smallere sporen

Intern is een DVD totaal verschillend. Zijn pits zijn maar half zo groot als de pits van een CD (0,4µm tegenover 0,83µm) en de sporen liggen dubbel zo dicht bij elkaar (0,74µm tegenover 1,6µm). Zie volgende figuur.

Pits (sporen) op CD
Compact Disc

DVD pits (sporen )
DVD disc

Schijfjes met extra dun plastic substraat

Bij een CD-speler moet de laserstraal door een relatief dikke plasticlaag dringen om de data pits te bereiken. Om een DVD-speler te helpen de nog kleinere pits te lezen, heeft de DVD-schijf een dunner plastic substraat. Op zichzelf zou zo’n dun schijfje niet vlak blijven, noch bestand zijn tegen dagdagelijks gebruik. Daarom wordt via een door Panasonic ontwikkelde bonding-technologie bij elke DVD nog een 0,6 mm dikke onderlaag toegevoegd. Bij een single-layer schijf bevat een van de twee onderlagen geen gegevens.

naar boven