Scherpe prijzen, topkwaliteit en snel geleverd! Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan.

Auteursrecht

U kan met uw vragen in verband met auteursrechten in BELGIË rechtstreeks bij SABAM en in NEDERLAND bij BUMA – STEMRA terecht via onderstaande contactgegevens:

Website: www.sabam.be
E-mail: info@sabam.be

Tel: +32 (0)2 286 82 11
Fax:+32 (0)2 230 05 89

Website: www.bumastemra.nl
E-mail: contactformulier

Tel: +31 (023) 799 79 99

Vaak gestelde vragen

Via de website van SABAM vindt u de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen ivm het auteursrecht.

Het auteursrecht is het loon van de auteur

Het is een uitgesteld loon, dat wil zeggen dat de auteur niet wordt vergoed bij de schepping van zijn werk (lees: bij het verrichten van zijn arbeid), maar bij de openbare uitvoering van de vruchten van zijn inspanning. Voorbeeld: een auteur-componist wordt niet betaald wanneer hij een liedje maakt, maar pas wanneer het (op een geluidsdrager) in de handel wordt gebracht of op de radio wordt gedraaid, enz.

Het gaat dus niet om een of andere vorm van belasting. Het auteursrecht behoort tot de rechten die werken van de geest beschermen. Het auteursrecht vertoont de volgende kenmerken:

  • Het auteursrecht ontstaat bij de schepping van het werk. Het vergt geen enkele formaliteit noch een voorafgaande deponering.
  • Nieuwheid is geen vereiste, maar het werk moet een origineel karakter hebben en de stempel van de maker dragen.
  • Het werk moet in een vorm gegoten zijn, een louter idee kan niet auteursrechtelijk worden beschermd.
  • De beschermingstermijn van het auteursrecht bedraagt 70 jaar na het overlijden van de auteur. Deze termijn blijft gelden ook als het werk niet wordt gebruikt.
  • De houder van de auteursrechten heeft de bevoegdheid om toestemming te verlenen, wat de eerbiediging van zijn scheppende persoonlijkheid en de integriteit van zijn werk waarborgt.
    Belangrijk om te weten is dat in België, zoals in de meeste landen, de bescherming van de auteurs wettelijk gewaarborgd is.

Meer over SABAM en MJK Disc Productions’ piraterijbestrijding.

naar boven