Scherpe prijzen, topkwaliteit en snel geleverd! Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan.

Tips en checklist drukwerk

Redhot CD wenst u zo veel mogelijk te ondersteunen bij het aanmaken en aanleveren van de drukwerkbestanden voor uw CD-(ROM) of DVD productie.

Daarom stellen we via onze website enkele documenten en templates ter beschikking die het opmaken van het drukwerk vlotter kunnen doen verlopen.

Hieronder vind u uitgebreide informatie over waar u op dient te letten bij het voorbereiden van uw drukwerkbestanden.
Wij raden u ten sterkste aan deze informatie goed na te lezen alvorens ons bestanden aan te leveren! Zo vermijdt u onnodig tijdverlies en extra DTP-kosten voor uw project!

We raden u tevens sterk aan om onze documenten na te lezen met onze belangrijkste tips en onze aanleveringspecificaties voor uw drukwerk!

Professionele DTP-software

Wij beseffen dat het geen eenvoudige taak is om zonder kennis van professionele DTP-software (Indesign en Quark) perfecte drukwerkbestanden aan te maken voor bijvoorbeeld uw CD-ROM duplicatie project of DVD productie.
Dergelijke software vergt namelijk heel wat kennis van kleurenbeheer, druktechnische termen, lettertypes, etc… Bovendien zijn deze programma’s vrij duur, zeker wanneer u niet heel frequent gebruik maakt ervan!

Voorbereiden drukwerk

Omwille van deze redenen ontvangen wij ook drukbestanden die werden gemaakt in grafische programma’s zoals Photoshop, Illustrator of andere minder bekende software.

Deze fotobewerkings- en illustratiesoftware werd niet specifiek ontworpen om drukbestanden mee aan te maken, maar kan desondanks toch vaak worden aangewend om uw ontwerpen mee aan te maken. Er zijn echter voor de meeste grafische ontwerpen verschillende nadelen verbonden aan het gebruik van énkel maar fotobewerkings- en illustratiesoftware. Het gecombineerd gebruik van ontwerpsoftware samen met opmaaksoftware is voor de meeste gevallen dus de enige juiste manier om perfect uw drukwerk aan te leveren.

Wij wensen u via deze pagina de verschillende nadelen duidelijk te maken wanneer u niet kan beschikken over Indesign of Quark.
Wij bieden u dan ook graag enkele tips aan om deze nadelen te minimaliseren!

Op die manier willen wij er samen met u voor zorgen dat het drukwerk dat bij uw CD- of DVD-verpakking hoort en de opdruk op uw schijfjes kwalitatief optimaal is!

Aanbevolen softwaregebruik

Adobe Indesign is sinds enkele jaren de beste keuze voor de opmaak van drukwerkgerelateerde taken.

Dit is het programma waarmee u op de meest economische en makkelijkste manier creatieve en perfecte drukwerkbestanden kan aanmaken in combinatie met andere software die op zijn beurt gespecialiseerd is in fotobewerking (Photoshop) en illustraties (Illustrator).

Wat doe ik als ik niet over de juiste software (Indesign of Quark) beschik?

Wij raden u aan om onderstaande documenten met hulp te raadplegen wanneer u geen ervaring hebt met het aanmaken van drukwerkbestanden!

De meest voorkomende fouten

Vooraleer wij van start gaan met het bedrukken van de schijven en het drukken van het eventueel bijhorende papieren drukwerk voor uw productie van CD’s of DVD’s gaan wij de drukbestanden die u aanlevert grondig controleren op eventuele fouten.

Eenmaal alle eventuele problemen opgelost zijn, sturen wij u PDF-bestanden die u dient na te zien en goed te keuren vooraleer we deze kunnen gebruiken voor het drukwerk.

De fouten die we het meest zien vaststellen bij de bestanden die door onze klanten worden aangeleverd vatten we hieronder samen.

Algemene problemen

 • Onze gratis templates werden niet gebruikt waardoor de afmetingen van het drukwerk niet kloppen.
 • Onze specificaties werden niet gelezen en dus niet gerespecteerd.
 • Beelden en lettertypes ontbreken bij de aanlevering. Controleer steeds of u ons alle gebruikte onderdelen van uw drukwerk aanlevert!
 • De resolutie van de afbeeldingen is minder dan 300 DPI waardoor geen scherp beeld kan gedrukt worden. Lever altijd uw bestanden met voldoende hoge resolutie aan!
 • Afbeeldingen werden niet van RGB naar CMYK omgezet. Alle afbeeldingen moet u naar CMYK omzetten in een programma zoals Photoshop.
  UITZONDERING: enkel voor de opdruk op de CD of DVD zelf en voor oplages kleiner dan 300 stuks laat u beter uw afbeeldingen in RGB staan!

Problemen bij CD en DVD opdrukbestanden

 • Vaak zien we drukbestanden waar een witte cirkel zichtbaar is gemaakt om het gat of de cirkelvormen in het midden van de CD aan te geven. U dient er echter voor te zorgen dat dit niet zichtbaar wordt aangeleverd zodat het beeld dus tot volledig in het midden doorloopt!
  Zoniet loopt u het risico dat er bedrukbare delen onbedrukt blijven.

Problemen bij papieren drukwerk

 • De tekst op de zijkanten van de bottomcard staat omgekeerd. De bottomcard is het drukwerk dat ONDER de zwarte of transparante tray zit – de tray is het onderdeel waar u de CD of DVD op vastklikt)
 • De tekst staat staat te dicht bij de randen waardoor deze deels kunnen verdwijnen na het snijden. Plaats de teksten ver genoeg van de randen!
 • Er werd geen afloop voorzien rondom de bestanden. Voorzie dus altijd een afloop (overloopruimte) van minimum 2 mm. Deze zijn standaard voorzien in onze gratis templates.

Problemen met lettertypes

 • Gebruikte lettertypes werden niet meegeleverd of zijn onvolledig. Maak een kopie van uw bestanden en zet uw lettertypes om naar lettercontouren (“outlines” of “paths”). Door dit te doen in een programma zoals Indesign, Quark of Illustrator zet u het lettertype om naar vectoriële informatie waardoor wij als ontvanger van uw bestand het door u gebruikte lettertype niet dienen te bezitten om uw bestand probleemloos te kunnen openen.
  De verschillende stappen voor Indesign zijn:- kopie van uw bestand maken
  – tekst selecteren in uw ontwerp
  – kies “type” in het menu en selecteer vervolgens “create outlines
 • Gebruik geen goedkope lettertypes aangekocht via obscure lettertype handelaars. Deze lettertypes zijn vaak erg pover van kwaliteit en niet geschikt voor drukwerk van hoge kwaliteit.

Hulp nodig bij het ontwerpen en drukklaar maken van uw bestanden?

Aarzel dan niet om ons te contacteren!
Wij kunnen uw ontwerp en opmaak ofwel volledig van u overnemen ofwel ondersteuning en hulp bieden!

Bel ons op +32 (0)9 348 46 63 of gebruik ons online contactformulier om ons te contacteren ivm uw vragen!
U kan ook steeds een eenvoudig e-mailbericht sturen naar sales@redhotcd.com. U ontvangt dan spoedig de nodige hulp van ons!

naar boven