Scherpe prijzen, topkwaliteit en snel geleverd! Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan.

RGB vs CMYK

CMYK kleuren

CMYK staat voor Cyaan (blauw), Magenta (roze/paars), Yellow (geel). De K staat voor ‘Key’ (sleutel) en is het zwart in de CMYK kleurmodus. Het is het meest gebruikte kleurenmodel in de drukwereld.

CMY hebben in tegenstelling to RGB de eigenschap om een erg donkerbruin/grijs te vormen wanneer hun waarden volledig op 100% worden ingesteld. Er kan met deze kleuren alleen nooit een echt zwart verkregen worden. Daarom werd een apart kanaal toegevoegd namelijk het K-kanaal: het is de ‘key’ of ‘sleutel’ tot het crëeren van het échte zwart dat vaak nodig is bij het drukken van zwarte tekst of van de donkerste schaduwpartijen in afbeeldingen. Men koos ook de letter K en niet de letter B (van Black) om verwarring te vermijden met het Blue uit het RGB kleurmodel.

Wanneer CMY wordt gedrukt op wit papier, dan nemen zij het licht weg dat wordt weerkaatst op het papier! Het menselijk oog neemt vervolgens enkel nog zwart waar. Vandaar dat CMY ‘subtractieve kleuren‘ worden genoemd.

CMYK kleurenmodel

Lever steeds uw afbeeldingen aan in CMYK-modus.

U werkt enkel niet met CMYK kleuren wanneer u verkiest uw opdruk op de schijfjes te laten zeefdrukken in enkel Pantone (PMS Coated) kleuren.

Drukken in Pantone kleuren is echter enkel mogelijk voor oplages vanaf +- 200 exemplaren (CD repliceren of DVD repliceren).

Een combinatie van CMYK met Pantone is tevens mogelijk, maar hiervoor raadpleegt ons best.

RGB kleuren

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Het is de meest gebruikte kleurmodus en wordt voornamelijk gebruikt om kleuren weer te geven op beeldschermen (TV, monitoren, LCD displays en projectoren, …)

Rood, Groen en Blauw zijn ‘additieve kleuren‘. Wanneer je deze 3 kleuren samenvoegt dan krijg je wit licht. Zij bouwen dus licht op!

Op onderstaande afbeelding wordt de additieve werking van RGB voorgesteld.

RGB kleurenmodel

Kleurverschuivingen

Het ontwerpen van 4-kleuren drukwerkbestanden in CMYK voor opdruk op CD, CD-ROM of DVD is evenwel niet zonder risico op kleurverschuivingen. Gezien de plastieken, zilverkleurige ondergrond van de schijfjes kan de kleur die u verwacht nog steeds afwijken van de uiteindelijke opdruk, zelfs wanneer er een witte ondergrond wordt bijgedrukt. Er is dus een verschil tussen het drukken van CMYK beelden op digitale schijfjes en op papier!

Het verschil tussen het papieren drukwerk en de opdruk op uw discs is echter over het algemeen minimaal. Vaak gaan we ook Pantone kleuren gebruiken voor de opdruk op uw schijven wanneer uw oplage groter is dan 300 stuks en uw ontwerp dat toelaat. Wij gaan u steeds informeren over het gebruik van Pantone kleuren bij uw DVD fabricage of CD creatie.

Omwille van technische redenenen kan er ook een klein kleurverschil zichtbaar zijn tussen schijven die CMYK bedrukt worden bij het begin van het productieproces en diegene die naar het einde van de productie worden gedrukt.

Tips om kleurafwijkingen te vermijden

  • Indien uw ontwerp en de voor u beschikbare software dit toelaat, dan worden beste Pantone (PMS)-kleuren gebruikt. Dit garandeert een praktisch perfecte kleurcorrectheid! Aarzel niet om ons te contacteren indien u meer informatie wenst over het gebruik hiervan!
  • Hou uw ontwerp zo eenvoudig mogelijk!
  • Contacteer ons wanneer u ondersteuning wenst bij het voorbereiden van uw drukwerk!

Jammergenoeg kan zelfs de meest ervaren DTP’er / drukker niet voorspellen hoe een CMYK opdruk er precies zal uitzien vooraleer te starten met het drukken. Evenmin kan hij soms mogelijke kleurverschuivingen volledig anticiperen. CMYK proeven die u eventueel zou aanleveren kunnen daarom enkel dienen als richtlijn.

Kleuren & software gebruik

Wanneer u CMYK drukwerk voorbereid, dan leest u best onze softwarespecifieke tips en specificaties even na!

U vindt er onder andere een Startgids waarin onze belangrijkste algemene tips vermeld staan. Daarnaast bieden we u gratis een Adobe Indesign gids aan voor de gebruikers die deze professionele opmaakprogramma’s ter beschikking hebben. Dit zijn de twee softwarepakketten die wij het meest aanraden!

Er is tevens een Adobe Illustrator, Adobe Photoshop en Adobe Acrobat gids beschikbaar.

Vergeet vooral niet onze templates te gebruiken!

Wij dupliceren en repliceren niet alleen uw CD’s.

We beschikken tevens over een ontwerp en DTP-afdeling waarop u een beroep kan doen!

Onze CD perserij beschikt over ervaren grafische medewerkers die u graag ondersteunen bij het ontwerpen van uw drukwerkbestanden! Zij kunnen tevens het volledige ontwerp voor u verzorgen indien u dat wenst!

naar boven